Tuesday, October 06, 2009

- HuKuMaN SeBaT -

Rasa marah, geram, sedih bercampur baur dalam hati. Namun,tetap ditahan kerana memikirkan ketidaksesuaian untuk melepas emosi-emosi tersebut. Bersabar sahajalah yang mampu. Itupun dipaksatahan kerana sifat dan emosi muda ini yang menggelegak. Hal demkian kerana apa? Kerana umat Islam, yakni saudara seagama sendiri yang menentang atau seakan-akan menentang hukum yang telah ditetapkan oleh Allah 'azza Wa Jalla. ya Allah, Maafkanlah mereka dan ampunkanlah mereka. Berikanlah petunjuk hidayah untuk menerangi hati mereka yang kian gelap.

Kisah hukuman sebat terhadap model Singapura, Kartika Sari Dewi Shukarno yang semakin rancak diperbincangkan dalam media elektronik mendatangkan reaksi pelbagai pihak dalam negara mahupun luar negara. Ada yang mengatakan bahawa kisah Kartika ini sebagai permulaan untuk hukum hudud dilaksanakan di Malaysia. Ada pulak yang menentang hukuman sebat ke atas model Singapura ini kerana kononnya mencabuli hak asasi manusia. Yang paling menyedihkan, di kalangan penentang itu adalah saudara seagama aku sendiri. Ada juga di kalangan mereka pemimpin yang beragama Islam. Memang amat menyedihkan tentang hal ini.

Pendapat aku mengenai hukuman sebat terhadap model Singapura tersebut memang wajar dilaksanakan. Saksi, bukti dan pengakuan daripada yang tertuduh sendiri menyebabkan dia dijatuhkan hukuman sebegitu rupa. Itulah, tuan empunya badan redha dan terima sahaja hukuman tersebut dan mahu segera dilaksanakan mengikut syari'at Islam, tetapi ada pula pihak yang langsung entah tidak ada kena mengena tampil konon-kononnya untuk membelanya. Maaf aku katakan, itu adalah satu tindakan yang amatlah menaikkan kehairanan bagi pihak yang menyokong hukuman tersebut. Ish ish ish... Hendak dikatakan kurang ilmu di dada, jawatan yang disandang adalah tinggi. Mungkin kerana kurangnya ilmu agama, dan salah faham atau buat-buat tak faham atau memang tak faham langsung yang mencampakkan diri sendiri dalam lembah kebodohan hati.

Sister In Islam, Kumpulan Tindakan Bersama untuk Persamaan Jantina (JAG), Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) dan Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Malaysia (HAKAM) adalah antara pihak yang membantah hukuman sebat tersebut dijalankan dan menuntut supaya hukuman tersebut dikaji semula. Terdapat juga beberapa individu lain yang turut menentang dan seakan-akan menentang dan mahu hukuman tersebut ditukar kepada hukuman jenis tarbiyah serta menganggap bahawa hukuman tersebut tidak setimpal dengan kesalahan yang dibuat. Beginilah jadinya, jika belajar tak habis(Kalau betul belajar tak habis), dan menggunakan akal semata-mata tanpa berpandukan al-QUran dan as-Sunnah. Allah 'azza Wa Jalla telah menetapkan sesuatu yang tidak perlu manusia pandai-pandai mengubahnya dengan berpandukan akal fikiran mereka semata-mata. Jika keterangan dan pesanan orang yang pandai agama tak diikut, siapa lagi yang hendak kita ikut?

Berfikirlah dengan menggunakan akal yang berlandaskan Islam (al-Quran dan as-Sunnah). Jangan mudah pandai meletakkan ini perlu diubah, itu perlu ditukar jika diri sendiri itu tidak mengetahui nilai-nilai Islam yang sebenar. Aku akui diri ini juga masih mencari ilmu dan masih kekurangan ilmu berbanding dengan kalian. Tetapi inilah pandangan aku terhadap perkara ini. Selamatkanlah diri kita dari lembah kebinasaan. Semoga kita semua diberi petunjuk dan cahaya hidayah daripada Allahu Rabbul 'alamin... Amiinn.....

p/s: Jika terkasar atau tersilap bahasa, aku minta maaf...

wallahu a'lam...

0 orang tertinggal pesanan:

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP